Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

August 24, 2018

Movie Review | Hantu Kak Limah 2018

Assalamualaikum dan hai semua!
Lama dah tak review movie kan. Harini nak review movie Hantu Kak Limah yang telah berada di pawagan sejak 09 Ogos yang lalu. 
Image result for hantu kak limah 2018
Sinopsis:
Mengisahkan tentang Husin (Awie) yang pulang ke kampung setelah tidak lagi mencari rezeki di Singapura. Dia kemudian bekerja dengan sahabat baiknya Khuda (TJ Isa), Wani (Sharwani NS) dan Yeh Sekupang (Rab Khalid) di kilang arang. Sementara itu, Kak Limah (Delimawati) baru sahaja berkahwin dengan sahabat Husin iaitu Khuda. Cinta mereka digambarkan sebagai cinta sejati.

Namun, baru sahaja menikmati kebahagiaan berumah tangga, Kak Limah telah ditemui mati dalam keadaan yang mengerikan di dalam kebun. Pada masa sama, Husin bertemu dengan seorang gadis cantik yang bernama Eton, (Uqasha Senrose) di dalam hutan dan jatuh cinta dengannya. Husin dan Wani tidak tahu akan berita kematian Kak Limah termasuk suami Kak Limah sendiri, Khuda.

Di sini bermulanya misteri apabila kelibat Kak Limah masih kelihatan walaupun dipercayai sudah meninggal dunia. Akhirnya, muncul guru silat, Solihin (Zul Ariffin) yang membantu mereka berdepan dengan hantu Kak Limah. Namun usaha ustaz Solihin menemui kegagalan. Walaupun urusan pengkebumian telah selamat, namun Yeh Sekupang masih diganggu oleh jelmaan roh Kak Limah. Hal ini membuatkan Ustaz Solihin ingin menghapuskan roh tersebut yang masih berlegar-legar di Kampung Pisang. Mereka berlima sekali lagi berusaha untuk memerangkap semula roh Kak Limah di dalam satu bulatan yang besar yang diketuai oleh Ustaz Solihin. Selang beberapa jam kemudian, roh Kak Limah berjaya diperangkap, namun begitu Ustaz Solihin sekali lagi ditewaskan oleh roh tersebut. Akibat dari kekecohan ini, tiba-tiba ketua kawanan bagi orang-orang bunian bersama rombongannya turun ke alam manusia untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya berlaku.

Review sendiri:
Memang excited nak tengok hantu Kak Limah ni. Sebab kalau kita tengok dari movie sebelum ni penduduk Kampung Pisang menyangka Kak Limah lah yang mencetuskan kekecohan. Tetapi untuk movie kali ini Kak Limah lah yang menjadi hantu. Hehe tapi Kak Limah bukanlah hantu sebenarnya. Yang menjadi hantu adalah Nor Aini (anak bunian) iaitu bini Khuda yang berubah menjadi hantu Kak Limah disebabkan untuk membalas dendam. Memang sangat kelakar. Lagi ada part macam Ropie tu nyanyi lagu iklan Joy zaman 1983. Memang Ropie penyeri untuk movie ini. Part Solihin tu cakap gaya memang boleh tewas lah dengan hantu Kak Limah. Semangat sekali kalah. Haha buat malu je. Ingatkan bolehlah jadi penyelamat penduduk Kampung Pisang. Bolehlah korang bawa family untuk tengok cerita ni. Dan sekarang ni movie ni dah berjuta-juta tau. Haa nampak tak movie ni best. 
★★★

No comments:

Post a Comment

Thank you for comment. Come again :)

WARNING!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998
Seseorang yang menggunakan applikasi dengan memulakan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM 50,000.00 @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya.